Kontakt
G. Blotenburg Bouw
Schoolstraat 54
6744 WS Ederveen
Homepage:www.bouwbedrijfblotenburg.nl
Telefoon:0627445669
Fax:

Nieuwbouw Atrium MC Heerlen

Rust, het beste medicijn

Het Atrium Medisch Centrum in Heerlen breidt uit. Onder andere de spoedeisende hulp, huisartsenpost en diverse high care-afdelingen vinden onderdak in het nieuwe gebouw Q. Voor de sanitaire installaties wordt het geluidsarme leidingsysteem Wavin AS gebruikt. Want zeker in een ziekenhuis geldt: rust is het beste medicijn!

Het nieuwe gebouw Q staat pal naast de bestaande bouw van het Atrium MC. In beide gebouwen voert Cofely Zuid Nederland BV de regie over de installatietechnische kant van de renovatie. Gebouw Q heeft een bruto vloeroppervlak van 19.000 m2 en telt 5 bouwlagen. Hier zijn inmiddels meerdere acute zorg-afdelingen, 6 operatiekamers, een intensive care-unit, werkkamers en een dialyseafdeling gevestigd.

PE of Wavin AS?

Oorspronkelijk stond voor alle sanitaire installaties - waaronder de toiletten, wastafels en douches - PE met extra isolatie voorgeschreven. Maar op advies van Johan de Jongh, adviseur Bouw & Installatie bij Wavin, koos Cofely voor Wavin AS. De geluidsberekeningen én het installatiegemak gaven de doorslag. De Jongh: "Het Bouwbesluit bepaalt het maximale geluidsniveau in een ruimte. Voor een beddenkamer gold hier 30 dB(A), voor de kantoorruimtes 35 dB(A). Dat is heel laag. Ga maar na, als je een toilet doorspoelt, zit je standaard al op 60 tot 65 dB(A). We moesten dus een slimme oplossing vinden om aan de geluidsnormen te kunnen voldoen." Met het simulatieprogramma SoundSpotSim berekende De Jongh per ruimte het verwachte installatiegeluidsniveau. De berekeningen gaven Cofely de harde garantie dat men met Wavin AS binnen de gestelde geluidsnormen zou blijven. De installatie van het systeem is bovendien veel efficiënter dan het alternatief met PE. De Jongh: "Na-isolatie is bij Wavin AS niet nodig, dus je bent veel sneller klaar."

"De rubberen manchetverbinding levert gemak en tijdwinst op. Je schuift de leidingen in elkaar en klaar ben je."- Harry Swinkels, projectleider Lotec Nederland BV

Gemak en tijdwinst

Het echte installatiewerk besteedde Cofely uit aan onderaannemer Lotec Nederland BV uit Eindhoven. Ruim een jaar en 3 maanden werkten zij aan de sanitaire installaties. In juni 2015 was de klus geklaard. Projectleider Harry Swinkels: "We hadden nooit eerder met Wavin AS gewerkt. Maar voor aanvang van de bouw hebben we ter plaatse duidelijke montage-instructies van Wavin gekregen. Het gewicht van de leidingen was voor onze monteurs even wennen, maar daar tegenover levert de rubberen manchetverbinding gemak en tijdwinst op. Je schuift de leidingen in elkaar en klaar ben je. Daarnaast hebben we het installatiegeluidsniveau deels zelf getest en inderdaad, Wavin AS doet wat het belooft. Massa dempt geluid!"

Nieuwbouw Atrium MC Heerlen
Nieuwbouw Atrium MC Heerlen
Nieuwbouw Atrium MC Heerlen